сряда, 23 август 2017 г.

Веган рожково-лешниково-овесени сладки

   Не че не си го знам, но вече е официално - не ме бива да готвя по рецепта. Понякога имам огромно желание! Но не е достатъчно. Отварям някоя рецепта, като тази за рожкови сладки с лешници на Йоана, мигновено ме връхлита музата да я пробвам, започвам и в процеса на правене желанието да подменя някоя съставка надделява. В случая смених доста, понеже исках да ги направя постни (както е модерно сега да се казва - веган :) ). Та трябваше да заменя яйцето, маслото и понеже не ям пшеница и брашното.
   Може би нямат нищо общо с вдъхновението, но го посочвам за не толкова сбъркани хора като мен - ако искат да направят оригинала. А и все пак ги направих благодарение на тази рецепта на Йоана.





   Рецепта:
  • 100 мл кокосово масло
  • 100 гр. кафява захар Мусковадо
  • 90 гр. кокосова захар
  • 1 с.л. хуск фибри(или смляно ленено семе ако нямате хуск)
  • 1 с.л. чиа семена, накиснати заедно с хуска за 10-15 минути в 4-5 с.л. вода или бадемово мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат + 1 ч.л. лимонов сок
  • 60 гр. рожково брашно
  • 100-110 гр. лешници
  • 60-70 гр. бадеми
  • 200-250 гр. овесено брашно 
  • 2-3 с.л. кокосово брашно(или стърготини)
   Кафявата захар се залива с около 20 мл.гореща вода - да се разтопят големите бучки, на които става. Добавя се кокосовата захар, разтопеното масло и хуска с чиата. Бърка се хубаво с тел до хомогенност. Добавя се погасената с лимон сода. Лешниците се блендират с рожковото брашно и се добавят към сместа.Бадемите се смилат фино в кафемелачка или в блендер и също се добавят. Ако обичате лешници повече, сложете само лешници, повечко. Добавя се и кокосовото брашно и накрая овесеното - до гъста маса. Хубаво е да се остави за 20-30 минути в хладилник да се стегне и охлади тестото. После се оформят по-лесно топчета колкото орех и се притискат като кюфте . Боднете по един лешник (аз нямах и боднах бадем и орех) и печете на 180 градуса с вентилатор за 12-13 минути, или без вентилатор за 15-16. Ще усетите, че са готови, когато мъжът ви започне да душка като хрътка и да пита - "Печеш ли нещо?" С подскачащо пламъче в очите :)
   Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Бравор Тони!
    Да готвиш по рецепта? - Та ти си истински творец, какви рецепти?
    Винаги ти се възхищавам - на ентусиазма, на чувството за хумор, на умението да изпипваш нещата и да ги презентираш по много приятен за читателя начин. Поздравявам те и ти желая успех навсякъде и във всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Боби, за милите думи.
      Лошото е, че не мога да готвя и по моя рецепта 😁 и рядко успявам да повторя нещо съвсем същото. Всеки път е импровизация. И не всеки път се получава, ама ми е такъв кеф да забърквам разни отвари и гърмящи смеси 😉
      Кога ще се видим с теб? Сега заминаваме малко на почивка но след 10 септември сме си в София

      Изтриване
    2. Добре, след 10-ти ще почерпя за моя рожден ден.
      Това е последният ми рожден ден, започващ с 4,
      макар че един познат ми каза, че това не е сигурно и може да доживея и до 490 години, кой знае!
      Мислех си за теб вчера, докато правих моята торта, която не се получи... и беше префасонирана на ...
      сладък салам! Чака във камерата на хладилника.

      Изтриване
    3. Честит рожден ден, Боби! Цифрата няма никакво значение. Истината е, че това е само една формалност. Бъди здрава, щастлива и много вдъхновена! До скоро!

      Изтриване

tonya.blagoeva@gmail.com